Scurt istoric
După evenimentele decembriste ale anului 1989, dăscălimea buzoiană caută să iasă în întâmpinarea frământărilor şi nevoilor apăsătoare strânse în anii dictaturii comuniste şi se organizează în formaţiuni sindicale în baza Legii nr. 21/1924, mai apoi în cadrul exprimat de apariţia Legii nr. 54/1991.
La data de 01.01.1990 ia fiinţă Sindicatul Liber al Învăţământului Judeţului Buzău. Denumirea acestuia este schimbată ulterior în Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Românesc din judeţul Buzău. La Conferinţa Judeţeană a S.I.P.R. Buzău din 23.02.1991 cu participarea reprezentanţilor celor 71 de organizaţii din învăţământul judeţean este ales ca preşedinte profesorul Ion Neacşu.
Începe o perioadă nouă a luptei sindicale, în care alături de lideri inimoşi şi dăruiţi cauzei se conturează personalitatea celui ce a reuşit să strângă în rândul sindicatului judeţean un număr din ce în ce mai mare de salariaţi.
Sub denumirea de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Buzău se afiliază în plan naţional la Federaţia Educaţiei Naţionale.
Mai apoi, după fuziunea Federaţiei Educaţiei Naţionale cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, S.I.P. Buzău devine, membru al celei mai puternice federaţii din învăţământul preuniversitar românesc.
Se îmbunătăţesc (etapizat) Statutul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău – 2000 – 2003, pentru ca în Conferinţă Judeţeană din 4 decembrie 2004 S.I.P. Buzău să îşi schimbe denumirea în Sindicatul Învăţământului Preuniversitar “I. Gh. Dumitrascu” Buzău, ca recunoaştere a personalităţii şi activităţii omului de cultură buzoian I. Gheorghe Dumitrascu.
În urma trecerii în nefiinţă în mai 2007 a liderului de necontestat – profesorul Ion Neacşu – Conferinţa Judeţeană extraordinară a hotărât în data de 20 octombrie 2007, ca S.I.P. Buzău să poarte începând cu data menţionată denumirea de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar “Prof. Ion Neacşu” Buzău.